Gelderland

Achterhoek-Noord (SBB)

SBB Achterhoek-Noord nw klein

Welkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 43, Achterhoek-Noord
Schaal 1:27.500

Prijs: € 7,99 momenteel niet leverbaar, nog niet bekend of de kaart op termijn weer leverbaar wordt

De kaart omvat het gebied tussen Lochem, Vorden, Hengelo, Zelhem, Mariënvelde, Groenlo, Eibergen, Neede en Gelselaar. Op deze kaart staan ruiterroutes en menroutes ingetekend, waaronder menroutes Rondje AlmenRondje Lochem en Rondje Vorden.

De ‘A’ van Achterhoek en afwisseling.
Als je de Achterhoek in één woord zou moeten karakteriseren, dan is ‘afwisseling’ de beste keus. Achter elke kronkel in de weg toont het landschap een ander gezicht. Kleine akkers en weilanden, bossen en heidevelden, houtwallen en beken, boerderijen en landgoederen wisselen elkaar af. Daarbij komen de knusse kleinschaligheid van het landschap en het zichtbare gebrek aan haast van de inwoners.
In de Achterhoek liggen de oudste landschappen van Nederland. Vroeger was het een woest gebied van ondoordringbare venen en moerassen. Alleen op de iets hoger gelegen zandgronden kon bebouwing ontstaan. Er waren in voorgaande eeuwen grote ontwateringsprojecten nodig om de streek voor landbouw geschikt te maken. Het resultaat van eeuwenlang ‘boeren’ is een afwisselend landschap dat rust en gemoedelijkheid uitstraalt.