De Meinweg-Leudal (SBB)

De Meinweg Leudal

Welkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 38, De Meinweg-Leudal
Schaal 1:25.000

Prijs: € 7,99

De kaart omvat het gebied Roggel, Heythuysen, Baexem, Maasbracht, Montfort, Posterholt, Vlodrop, de Duitse grens (Effelderwald), Herkenbosch, Roermond, Swalmen, Beesel en Neer. Op de kaart staan ruiterpaden in de gebieden Leudal, Starrenbosch, het bosgebied tussen Horn en Baexem, Melickerheide, Luzenkamp en Nationaal Park De Meinweg. In de gemeente Roerdalen ligt en ruiter- en mennetwerk op basis van een knooppuntensysteem, in totaal ruim 60 km paden. In De Meinweg ligt 35 km ruiteroute, die op verschillende punten aansluit op routes in Duitsland. In het Leudal is een 14 km lange ruiterroute uitgezet. Alle ruiterpaden zijn ook toegankelijk voor aanspanningen en ze sluiten aan op routes in aangrenzende terreinen.
In De Meinweg en het Leudal is het niet toegestaan om buiten de aangegeven paden te rijden.

Limburg op z’n mooist
In het hart van Limburg, aan weerszijden van Roermond en de Maas, liggen twee natuurgebieden van betekenis. Nationaal Park De Meinweg en het Leudal. De Meinweg is één van de minst bekende nationale parken van ons land maar wel één van de mooiste. Het bestaat uit glooiende heidevelden, beken, vennen, moerassen en bossen vol wild. Mulle zandpaden voeren door een mozaïek van landschappen.
Het Leudal is een uitzonderlijk mooi natuurgebied, dat rijk is aan dieren en planten. Er zijn bossen, akkers en graslanden maar het meest opvallende zijn de beekdalen vande Zelsterbeek en de Leubeek. Op sommige plaatsen heeft de grillige loop van het water ze diep uitgesleten en liggen ze tien meter beneden het pad. Veel van de paden en weggetjes zijn in de loop der eeuwen holler en holler geworden; door stromend water en door de herders die er met hun kuddes jaar in jaar uit langsliepen. In het voorjaar zorgen speenkruid, lelietjes-van-dalen, bosanemonen en dalkruid voor een uitgestrekt geelwit tapijt in het beekdalbos. En tussen de donkere elzenstammen stroomt altijd het water voorbij.