Heidenatuurpark met o.a. Brunssummer Heide (NM)

Brunsummer Heide

Schaal 1:20.000

Prijs: € 7,99

Deze kaart is van Natuurmonumenten en bevat het gebied Schinveld, Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Ubach over Worms, de Duitse grens, en in Duitsland Scherpenseel, Grotenrath, Neuteveren en Niederbusch. Er staan ruiter- en menpaden op over de BrunssumerheideNatuur- en Landschaftspark Rodebach–Roode Beek en in Duitsland Teverener Heide.

Grensoverschrijdend…
De Brunssumerheide is een heuvelachtig gebied dat bestaat uit bos, venen en vennen. Het unieke van het gebied is de zandbodem die stamt uit de tijd van Limburg nog aan zee llag. Dit zand is zeer voedselarm en daardoor groeien hier andere planten dan in de meeste heidegebieden. Hier ontspringt ook de Roode Beek. Het bruinrood van het water is te danken aan de ijzerrijke bodem. Een van de hoogste punten van de Brunsummerheide is de Heksenberg. In het gebied lopen grote grazers. De Teverener Heide is een natuurgebied van 450 ha. op Duits grondgebied tussen Brunssum en Teveren. Het gebied bestaat uit vennen, vijvers en meren, afgewisseld met heidevlakten, graslanden, moerassen en bos.