Hollands Duin (SBB)

SBB Hollands Duin nieuw klein

Welkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 22, Hollands Duin
Schaal 1:25.000

Prijs: € 7,99

De kaart omvat 25 km. kustgebied ten noorden van Den Haag tot en met de boswachterij Noordwijk. Op de kaart staan ruiterpaden aangegeven in de gebieden Haagse Bos, de Waalsdorpervlakte, Meijendel, Ganzenhoek, Wassenaarseslag, langs de kustlijn van Den Haag tot Katwijk aan Zee, langs de kustlijn ten noorden van Noordwijk aan Zee en het bosgebied Boswachterij Noordwijk. In het duin wijzen gele paaltjes de weg over de ruiterpaden, die in totaal ruim 40 km. lang zijn.

Let op! In het hoogseizoen is het strand verboden voor paarden.
Den Haag: strand is van 15 mei tot 1 oktober verboden voor paarden en andere rijdieren. Op de informatieborden bij strandopgangen wordt de bezoeker attent gemaakt op de geldende regels.
Katwijk: het is zonder vergunning van de gemeente verboden zich met rij- en trekdieren op het strand te houden. Ten zuiden van strandvak 1 (Zuid-Boulevard) en ten noorden van de Uitwatering zijn rij- en trekdieren wel toegestaan.
Meijendel: individueel is rijden vrij toegestaan. Groepen dienen een vergunning aan te vragen bij Bezoekerscentrum Tapuit.
Noordwijk: het is verboden zich met rij- en trekdieren op het strand te houden gedurende:
a) het gehele jaar op het strandgedeelte tussen kilometerpaal 79.750 (ongeveer 1 km. ten noorden van de bebouwde kom bij de zogenaamde muur) en 83.150 (zuidelijke eindpunt van de Koningin Astrid Boulevard).
b) Van 1 juni t/m 31 augustus op het strandgedeelte tussen kilometerpaal 74.500 en 75.000 (Langevelderslag) Dit verbod geldt niet voor hen aan wie van dit gebied ontheffing is verleend.

Waaiende duinen met woestijnklimaat
In de achtertuin van de Randstad ligt een afwisselend duingebied: Hollands Duin is verrassend rijk aan prachtige natuur. Rondom de bossen liggen de golvende duinen, kleurrijk begroeid met orchideeën, duinviooltjes en duindoorns. De duinpannen zijn juist maagdelijk wit: het rulle zand laat hooguit een langgerekt spoor van vossen- of konijnenpoten zien. En de duintoppen bieden prachtige uitzichten: op de bollenvelden, de zeedorpen en natuurlijk op de eindeloze Noordzee waarvan de branding zich al lang had laten horen. Kom kijken hoe mens en natuur samen Hollands Duin hebben gemaakt tot wat het nu is: een uitgestrekt duingebied waar het heerlijk uitwaaien is. Ruiters zijn van harte welkom in Hollands Duin. In combinatie met het strand zijn mooie rondritten te maken.

Zie ook de kaart Recreatiekaart Meijendel.