Met paard te gast in Overijssel: Salland

Met paard te gast in Overijssel: Salland

AANBIEDING Prijs: € 6,-

De gids Met paard te gast in Overijssel – Salland is een samensmelting van twee projecten: het reeds bestaande project dat grotendeels over de Sallandse Heuvelrug loopt, en een nieuw project met als werktitel In stap en draf door Salland. Dit is een initiatief van een aantal maneges en bestrijkt het gebied tussen Sallandse Heuvelrug en de IJssel. Om de gebruiker niet in verwarring te brengen met twee projecten in Salland, is gekozen voor de naam Met paard te gast in Salland omdat beide projecten door heel Salland lopen. In deze gids staat ongeveer 600 kilometer gemarkeerde route voor ruiter en koetsier.

Routes
De negen (dag)routes worden op los uitneembare, handzame kaartjes weergegeven. In de gids zit ook een overzichtskaart waarop alle routes staan aangegeven. Deze kaartjes zijn ook los te bestellen à € 0,50.

– Routes tussen Bathmen-Holten-Lettele
Heeten ligt in het noorden en Bathmen in het zuiden van het gebied waar deze routes lopen. In het westen wordt het ongeveer begrensd door het Overijssels kanaal. Aan de oostzijde komt u bij de Holterberg. Aan het landschap kunt u zien dat u dichterbij de Sallandse Heuvelrug komt. Het is wat kleinschaliger en wat beboster dan het landschap naar de IJssel toe. Paardendorp Bathmen ligt net oostelijk van Deventer. De grote verenigingsmanege ’t Ruiterkamp kan dienen als startpunt om hier in de omgeving te rijden. Voor wie richting Holten wil rijden is er ten noorden en ten zuiden van de N344 een doorgaande route. Rond Bathmen en Lettele zijn enige rondlopende routes, die enkelzijdig gemarkeerd zijn en u door het vriendelijke landschap rond beide plaatsen leiden. Eén van de routes loopt dwars door de bebouwde kom van Bathmen, waar u bij een heuse saloon kunt pauzeren. Voor dit traject is een volledig verkeersmak paard een vereiste, evenals een koelbloedige ruiter of menner.

– Routes rond Dalfsen
Markering: blauwe of rode pijlen.
Op deze kaart staan vier routes. Twee vanuit Manege Gerner; ten noorden van de N340 ligt de eerste route die is gemarkeerd met rode pijlen. De route is eenzijdig bebord (met de klok mee) en heeft een lengte van ongeveer 15 km. De route loopt door het open landschap tussen Dalfsen en Nieuw Leusen langs rustige wegen met voldoende berm voor ruiters. De tweede route vanuit de manege is tweezijdig is gemarkeerd met blauwe pijlen. Deze route is ongeveer 9 km lang en voert u over de Gerner Es en deels langs de uiterwaard van de Vecht. Beide routes gaan vrijwel geheel over en langs verharde wegen. Ook is er ten zuiden van de rivier nog een route van ongeveer 13 km. Deze route heeft geen vast startpunt. U rijdt door het Sterrenbos en langs het Overijssels kanaal en door de bebouwde kom van Hoonhorst, om via de Oude Vechtsteeg weer richting Dalfsen te rijden. Ten noorden van het Overijssels kanaal ligt een vierde route (blauwe markering) richting Lemelerveld. De lengte is ongeveer 12 km en gaat voor ongeveer de helft over zandwegen.

– Dagroute Den Ham
Lengte: 30 km, verkorte route 23,5 km. Markering: rode pijlen.
De route voert grotendeels over stevige zandwegen en rustige verharde wegen. Af en toe kruist u een drukke weg waar hard gereden wordt. U rijdt door een afwisselend coulisselandschap rond Den Ham, waarbij u een aantal waterlopen tegenkomt.

– Routes ten noorden van Deventer
De drie routes en het routenetwerk loopt globaal tussen Wijhe en Raalte in het noorden en Deventer en Bathmen in het zuiden. Tussen Wijhe, Olst en Broekland treft u open, agrarisch gebied met verspreide bosperceeltjes. In het gebied noordelijk van Diepenveen liggen vrij veel fraaie, oude bospercelen op een aantal landgoederen. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijk coulisselandschap dat zeer afwisselend is. Ook in dit gebied zijn niet zoveel onverharde wegen meer over die door ruiter of koetsier gebruikt mogen worden. Houdt er dus rekening mee dat u grotendeels op of langs de harde weg moet rijden.

– Dagroute Diepenheim
Lengte ongeveer 25 km. Markering: rode pijlen.
Er zijn in deze route nauwelijks onverharde wegen opgenomen en voor een deel zijn de bermen smal, met name aan de oostelijke kant van de route. Er is geen specifiek startadres. Meer geschikt voor koetsiers dan voor ruiters omdat er deels weinig berm is. In het zuiden is een doorverbinding naar de routes in de Achterhoek (Stoeterijpad).

– Dagroute Holterberg
Lengte ongeveer 25 km, korte route: 12,5 km. Markering: rode pijlen.
Deze route voert voor het grootste deel over zandwegen. Het is een tocht met ‘lange lijnen’, zoals ook op de kaart te zien is. Een deel van de paden is niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Stilte, prachtige natuur en hier en daar on-Nederlandse vergezichten treft u op deze route aan. Wie kiest voor de dagroute over de Holterberg, kiest voor de rust en mooie uitzichten in dit nationaal park.

– Dagroute Lemelerberg
Lengte: 34 km voor ruiters, 38 km voor menners. Markering: blauwe pijlen.
De route loopt door het coulisselandschap tussen Ommen en Den Ham en over (langs voor menners) de Archemer- en Lemelerberg. Afwisselend landschap met ongeveer 40% zandpaden en diverse waterlopen: de Vecht, de Regge en het Overijssels kanaal.

– Dagroute Markelo
Lengte 34 km voor ruiters, 38 km voor menners. Markering: blauwe pijlen.
Typisch voor Markelo is het glooiende essenlandschap rond het dorp, dat als het ware in een kommetje ligt van de vijf heuvels (‘bergen’) rond Markelo. De route voert door dit afwisselende landschap, waarin bos en akker- en weideland elkaar afwisselen. In het noorden in de Borkeld zandpaden, verder meest verharde wegen met goede bermen.

– Routes rond Raalte-Heino
Rond Heino en Raalte kunt u vijf kortere routes rijden, die in lengte variëren van 5,5 tot 15 km. De meeste routes in het gebied naar de IJssel toe lopen door vrij open weidelandschap. Hier zijn nagenoeg geen onverharde wegen, maar we hebben gekozen voor zoveel mogelijk verkeersluwe wegen met in het algemeen goede bermen. Tussen Heino en Raalte zijn nog fraaie landschappen met hoog, oud geboomte en mooie lanen. Deels behoren ze toe aan diverse landgoederen, die echter niet allemaal opengesteld zijn voor ruiters of koetsiers.

– Overzichtskaart
Overzichtskaart van alle hierboven genoemde routes.

Zie ook Sallandse Heuvelrug