Utrecht

Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland en De Vuursche (SBB)

Arkemheen Eemland De Vuursche

Welkom bij Staatsbosbeheer, Kaartnr. 23, Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland en De Vuursche
Schaal 1:25.000

Prijs: € 7,99

De kaart omvat het gebied Hilversum Oost, Maartensdijk, Bilthoven-Noord, Soest, Amersfoort-West en Baarn. Op de kaart staan ruiterpaden in het gebied ten zuiden van Hilversum, Goois Natuurreservaat, De Hooge en De Lage Vuursche, Soesterveen, Soesterduinen en Baarnse Bos. Ruiters kunnen gebruik maken van ruim 25 km aangelegde ruiterroute in het met donkergroen aangegeven gebied van Staatsbosbeheer. De toegang in andere gebieden dan Staatsbosbeheer hebben allemaal een eigen regelgeving/cq vergunningenstelsel met betrekking tot de toegang van deze gebieden. Raadpleeg de borden bij de ingang van de terreinen, zoek contact met de eigenaar/boswachter of informeer bij de gemeente, het VVV of een plaatselijke manegehouder naar de regels.

Let op! Ruiters en menners zijn welkom op de 70 km aan ruiterpaden (waarvan een deel geschikt voor menners) in het Goois Natuurreservaat mits ze een vergunning hebben.

Paardrijden in de gemeentebossen van Soest is ook niet vrijblijvend
In de gemeente Soest zijn veel mogelijkheden om met een paard te genieten van de bos- en natuurgebieden. De ruiter- en menpaden zijn gemarkeerd met kleine routemarkeringsbordjes met daarop een afbeelding van een ruiter (ruiterroute) of van een wagenwiel (menroute). Als u de ruiter- of menroutes in de natuurgebieden gebruikt moet uw paard of aanspanning te allen tijde zijn voorzien van een zgn. ruiterpenning of -brief.

De Vuursche, een rijk gevoel
Een rit door de bossen van de Vuursche geeft een heel andere beleving dan een rit door bijvoorbeeld de Drentse bossen. Het heeft te maken met het feit dat dit unieke gebied midden in het hart van Nederland ligt, pal naast de Randstad. De rust die van De Vuursche uitgaat geeft een rijk gevoel. De boswachterij omvat samen met het landgoed Groeneveld maar liefst zo’n 1.200 hectare afwisselend, heuvelachtig natuurgebied met naald- en loofbossen, parkbossen met beukenlanen en heidevelden. Er broeden ruim 60 soorten vogels waaronder diverse soorten roofvogels.