Gelderland

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Wandel- fiets- en autokaart, inclusief alle ruiterroutes

Prijs: € 3,25 tijdelijk niet leverbaar, nog niet bekend wanneer weer leverbaar

Vanaf elke ingang is een, met rode paaltjes aangegeven, lusvormige ruiterroute uitgezet. Omdat de lussen met elkaar in verbinding staan, kan men ook langere tochten maken. Voor aanspanningen is het gebied minder geschikt. Veel paden zijn erg mul of niet breed genoeg. De verharde wegen in het park kunnen en mogen door aanspanningen gebruikt worden. Het is bijvoorbeeld wel goed mogelijk om aangespannen te rijden van Otterlo naar Hoenderloo of Schaarsbergen en v.v. Op de kaart staan nog meer alternatieven voor aanspanningen.
Het gebied is te combineren met de Veluwe Trail.

Wereldwijd bekend
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een ruim 5.500 ha groot natuurgebied, voor het grootste gedeelte gelegen in de Gemeente Ede. Het landschap wordt gekenmerkt door een boeiende afwisseling van bossen en weidse, open landschappen. Het bos bestaat uit aangeplante (cultuur)bossen en natuurlijke opslag van grove den (vliegdennen). De rest van het park bestaat uit heidevelden, grasvlakten en ijl begroeid stuifzand. Er is ook een stuk actief stuifzand (de Pollen). Grote heide- en grasvlakten worden vooral aangetroffen in het Deelense Veld en in het Oud-Reemster Veld. De heidevelden zijn het mooist van half augustus tot half september. Het Deelense Veld is ook om zijn vennen interessant. Het park is tevens bekend om zijn grofwild: edelherten, moeflons, wilde zwijnen en reeën. De grootste kans op het zien van wild is aan het einde van de middag, tegen de avond. In de bosrijke delen van het park kan men vele soorten vogels aantreffen. Daarnaast zijn er diverse kleine roofdieren zoals de vos, das en diverse marterachtigen.

Te paard
Het park herbergt vele kilometers aan ruiterpaden. Op de plattegrond zijn ze duidelijk aangegeven. Het is ruiters sinds 1 januari 2016 helaas niet meer toegestaan om de ruiterpaden te verlaten en een eigen weg te kiezen dwars door de natuur (zie berichtgeving NPHV). Met uw paard mag u alle wandel- en ruiterpaden gebruiken, behalve de halfverharde paden (Berlagepad, Landschappenpad en Belevingsroute). Rijden is zeker niet toegestaan in de rustgebieden voor grofwild. Let op: tijdens de bronsttijd van de edelherten in september wordt het rustgebied tijdelijk uitgebreid. Bovendien wordt ruiters verzocht rekening te houden met de andere bezoekers in het park.

Aanspanningen
Aanspanningen mogen ook alleen gebruik maken van de verharde wegen en de ruiterpaden. Het rijden buiten de paden is voor eigen risico. Het stelsel van ruiterpaden blijft intact voor diegenen die wat steun bij het vinden van de weg op prijs stellen.

Wildroosters
Verder moet u rekening houden met de aanwezigheid van wildroosters. U vindt die bij de ingangen en in het raster dat het centrumgebied van Het Nationale Park (Marchantplein en Kröller-Müller Museum) omgeeft.

Aanbindplaatsen
Er zijn twee plaatsen waar u uw paard kunt aanbinden:
– Bij Parkrestaurant De Hoge Veluwe in het centrumgebied van het Park (met watervoorziening).
– In het zuiden van het Park bij de Wildbaanweg ter hoogte van het Reemsterbos.

Parkeren
Er zijn een aantal parkeerplaatsen geschikt voor het parkeren met een auto en trailer. Dit zijn ‘Gymnasiumvallei’ en de grote parkeerplaats bij het Jachthuis Sint Hubertus. In het centrumgebied kunt u parkeren op de ‘overloop’ bij de grote parkeerplaats. Deze parkeerplaatsen staan gemarkeerd op de plattegrond. U mag ook elders parkeren, mits u ander verkeer niet hindert en geen wegen of paden blokkeert.

Openingstijden en kosten
Het park hanteert openingstijden en entree-/parkeergeld. Kijk voor meer informatie op de website of bel tussen 9 en 11 naar 0800 8353 628.