Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide (NM)

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide

Schaal 1:20.000.

Prijs: € 7,99 momenteel niet leverbaar, in herdruk, nog niet bekend wanneer de nieuwe druk verkrijgbaar wordt

Deze kaart is van Natuurmonumenten/ANWB en omvat het gebied Waalwijk, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Udenhout, Gijzel, Distelberg en Drunen. Ruiters en menners hebben bijna 100 km route tot hun beschikking. Ondanks dat het een Wandelkaart genoemd wordt, staan de ruiter- en menpaden wel degelijk aangegeven in het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide.

Let op: in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen heeft u – ook als menner – een Ruitervergunning nodig van Natuurmonumenten.

Zand, bos en moeras.
De Loonse en Drunense Duinen zijn sinds 2002 onderdeel van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Het is één van de grootste stuifzanden in Europa.
Ongeveer een derde van het gebied bestaat uit open zand. Rond dat open zand zijn in de negentiende eeuw uitgestrekte bossen aangeplant die – in tegenstelling tot de zandvlakte – op enkele plekken nat zijn. De afwisseling van de landschappen zorgt voor een grote soortenrijkdom van planten en dieren. Bij harde wind stuift het er behoorlijk, waarbij zich soms nieuwe zandheuveltjes vormen terwijl ergens anders een dalletje uit stuift. Rond dit alsmaar bewegende zand liggen de uitgestrekte bossen die vanaf de negentiende eeuw zijn aangeplant om de destijds grote dreiging van de zandverstuivingen te beteugelen.