Gelderland

Nationaal Park Veluwezoom en Deelerwoud (NM)

Veluwezoom en Deelerwoud

Schaal 1:20.000

Prijs: € 7,99 momenteel niet leverbaar, nog niet bekend of de kaart op termijn weer leverbaar wordt

Deze kaart is van Natuurmonumenten/ANWB en omvat het gebied Deelerwoud, landgoed Schaarsbergen, bosgebied ten noorden van Arnhem, Rozendaal, Rheden, de Steeg, Dieren, Laag Soeren en Eerbeek.
Op de kaart staan ruiterpaden en menpaden aangegeven in de gebieden Koningsheide, Landgoed Schaarsbergen, Waterberg, Nationaal Park Veluwezoom waaronder Rozendaalse Veld, Terletse Heide, Rheder Heide, Loenermark, Posbank en het bosgebied rond Laag Soeren.

Let op: in een deel van dit gebied heeft u – ook als menner – een Ruitervergunning nodig van Natuurmonumenten.
Het Deelerwoud is niet toegankelijk voor paarden.

Groots!
Met ruim vijfduizend hectare is het Nationaal Park Velwezoom een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Het bestaat uit bos, heide, stuifzand en landgoederen met landbouwgrond en herbergt een grote variëteit aan planten en dieren. Het heuvelachtige landschap is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het hoogste punt ligt 110 meter boven NAP; het wordt in hoogte slechts overtroffen door de heuvels in Zuid-Limburg. In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park. Met name in het zuidoosten, waar ook het bezoekerscentrum ligt, zijn veel voorzieningen voor fietsers, wandelaars en ruiters aanwezig. Nationaal Park Veluwezoom maakt deel uit van de Veluwe, een groter natuurgebied dat zich uitstrekt van de IJssel tot de Gelderse Vallei en van de Rijn tot Harderwijk.

In Nationaal Park Veluwezoom ligt meer dan 100 im aan ruiterpad. In 2019 zijn ze opgeknapt en beter gemarkeerd. NP Veluwezoom stelt gratis een makkelijk kaartje beschikbaar, waarop alle ruiter- en menpaden zijn aangegeven (downloadbare pdf).

Lekkerpaardrijden.nl biedt twee gratis routes aan (downloadbaar).

Zie ook de kaart Veluwe Trail – Dagtocht Posbank.