Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NM)

Zuid-Kennemerland

Schaal : 1: 20.000

Prijs: € 7,99

Deze kaart is van Natuurmonumenten/ANWB en omvat het gebied tussen IJmuiden, Noordzeestrand, Bloemendaal aan Zee, Zandvoort, Bentveld, Aerdenhout, Haarlem, Bloemendaal, Santpoort, Driehuis en Velsen-Zuid.
Op de kaart staan ruiterpaden aangegeven in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waaronder de gebieden Heerenduinen, Landgoed Duin en Kruidberg, de Kennemerduinen, ruiterpad van Aerdenhout naar Zandvoort en het strand van Bloemendaal aan Zee.

Let op! Het is verboden in de periode van 15 mei t/m 15 september tussen 9.00 uur en 18.00 uur op het strand te rijden, na 18.00 uur is het toegestaan. Na 16 september is het op strand van Bloemendaal de hele dag toegestaan, na 1 oktober ook in de gemeente Velsen (bij IJmuiden). Op de ruiterpaden bent u van harte welkom. Natuurlijk rijdt u achter elkaar als u met een groep bent.

Brede duinen, grote variatie
Het duingebied van Zuid-Kennemerland is erg breed. Vanaf de ingang Duin en Kruidberg of Bleek en Berg naar het strand is het gebied zeker 5 km  breed. Hier kunt u de opeenvolging van de verschillende duinzones zien. Van de beboste hoge binnenduinen aan de landkant, via struweelrijke duinen en valleien in het middenduin, tot de met helm en biestarwegras begroeide duinen dicht bij zee. De goed bewaarde variatie van de duinen in Zuid-Kennemerduinen maakt dit tot een van de belangrijkste duingebieden in Nederland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland kunt u gratis bezoeken. Voor het gebruik van de parkeerterreinen Parnassia, Koevlak en Bleek en Berg heeft u een parkeerkaart nodig. Door een parkeerkaart te kopen draagt u bij in de kosten voor natuurbeheer.

Zie ook Ruiter- en menroutes in de duinen van Noord-Holland en Schoorlse Duinen (SBB).