Oisterwijkse Bossen en Vennen, Kampina (NM)

SHTN-NM-03-OisterwijkseBossenenVennenKampinaklein

Wandelkaartnr. 03, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Kampina Schaal 1:15.000.

Prijs: € 7,99

De kaart omvat het Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina. Op de kaart staan naast wandel- en fietspaden ook ruiter- en menpaden. Een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Heerlijk om doorheen te rijden. Overal zijn doorkijkjes naar onder meer de vennen.

De Oisterwijkse Bossen en Vennen
De meeste vennen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen ontstonden na de laatste ijstijd. IJzige poolwinden bliezen zand op tot heuveltjes, die nu nog goed te zien zijn in het bos. Achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater en zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt. Een uitzondering is het Kolkven, dat door het kolkende water van een oude rivier is ontstaan.

De Kampina
Natuurgebied Kampina is Brabant zoals het ooit was. Je vindt hier nog natte heide met vennen, geurende gagelstruwelen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden. Natuurmonumenten verandert de monotone dennenbossen langzaam maar zeker in een veel gevarieerder leefgebied voor dieren, planten en paddenstoelen. Een mooi succes is de terugkeer van de das. Sinds 2016 voelt die zich hier weer helemaal thuis. De Kampina telt tientallen vennen, net als de nabijgelegen Oisterwijkse Bossen en Vennen. De meeste vennen ontstonden in de laatste ijstijd. De poolwind blies het zand tot heuveltjes en in de uitgestoven laagtes die zo ontstonden bleef het regenwater staan. Door de onderliggende leemlaag liep dat water niet weg. Het Belversven en het Winkelsven zijn weer op een andere manier ontstaan. Dit zijn restanten van het smeltwaterdal van de Beerze, een beek die nu veel meer naar het oosten loopt.