Schoorlse Duinen (SBB)

SBB Schoorlse Duinen nw klein

Welkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 14, Schoorlse Duinen
Schaal 1:15.000

Prijs: € 7,99

De kaart omvat het gebied tussen Camperduin, Groet, Schoorl, Warmenhuizen, Schoorldam, Bergen en Bergen aan Zee.
Op deze kaart staan ruiterpaden aangegeven in het noordelijke gedeelte van het Noord Hollands Duinreservaat. Dit gebied is niet vrij toegankelijk, u heeft een ruiterkaart nodig (2014: € 5,-). Deze is te koop bij een kaartautomaat bij de ingang van het park of u kunt hem bestellen via de app van MyOrder.
Bosgebied tussen Bergen, Schoorl en Groet, Schoorlse Duinen en de kustlijn tussen Bergen aan Zee en Camperduin.

Let op! Van 1 mei tot 1 oktober is het niet toegestaan om met een paard of ander rijdier op het strand te zijn. Op zon- en feestdagen van 12.00 uur tot 19.00 uur is het het hele jaar niet toegestaan.
Een deel van het gebied is toegankelijk voor menners, maar er wordt een terughoudend beleid gevoerd ten aanzien van aangespannen paarden. De ontheffing en vergunningen zijn aan te vragen bij PWN kantoor Fochteloo in Castricum, telefoon 0900 405 07 00 (€ 0,35 per gesprek plus uw gebruikelijke belkosten) te bereiken op werkdagen van 8:00 tot 17:00 uur.

Spannend bos en stuivende duinen
Bij Schoorl ligt het hoogste en breedste duingebied van ons land. Met een ruige, natuurlijke
schoonheid en volop ruimte om uit te waaien. Waar nu helmgras buigt onder de westenwind, struikheide voorzichtig paars kleurt en zonlicht met takken speelt, was een eeuw geleden één grote zandbak. Het stuivend zand werd beteugeld met helmgras en miljoenen dennen. De afgelopen jaren zijn deze eentonige vlaktes gedeeltelijk omgevormd tot levendige gemengde bossen. Met vele tinten groen, duizend soorten paddestoelen, tientallen vogelsoorten en prachtige planten. Ruiters kunnen hun hart ophalen op de 30 km. ruiterpaden die kriskras door de Schoorlse Duinen lopen.

Trailer parkeren
In het Noordhollands Duinreservaat kunt u overdag uw paardentrailer op de volgende plekken parkeren:
Gratis bij Bezoekerscentrum De Hoep: ingang De Bleek, Egmond aan Zee – ingang Kraaiennest, tussen Heemskerk en Castricum – ingang Duinvermaak, Bergen.
Betaald (automaat): ingang Koevlak, Overveen – ingang Parnassia, Bloemendaal aan Zee – ingang Bleek en Berg, tussen Santpoort-Zuid en Bloemendaal.

Zie ook Ruiter- en menroutes in de duinen van Noord-Holland en Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NM).