Texel (SBB)

SBB NP Duinen van Texel nw klein

Welkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 1, Texel
Schaal 1:25.000

Prijs: € 7,99

Op de kaart staan ruiterpaden aangeven bij de gebieden De Dennen, Pelikaanbos, bosgebied bij De Koog, het Krimbos bij de Cocksdorp en de noordelijke (strand)punt van het eiland. Voor ruiters is een uitgebreid ruiterpadennet aangelegd. Het grootste netwerk ligt in De Dennen. Over de Westerslag (bij strandpaal 15) kunt u op het strand komen of via het Pelikaanbos naar de Koog galopperen.
Op de noordelijkste punt van het eiland kunnen ruiters terecht in het Krimbos en in de duinen bij de vuurtoren. Langs de Stuifdijk loopt sinds 2007 een ruiterpad dat het Krimbos met De Dennen verbindt.
Overigens mogen ruiters alle verharde wegen van het eiland gebruiken. Een deel van de ruiterpaden is ook geschikt voor aanspanningen.

Nederland in het klein
Van de Nederlandse Waddeneilanden is Texel het grootste en het meest veelzijdige. Vrijwel alle landschappen van ons land zijn op dit eiland van 9 bij 25 km in het klein terug te vinden. Texel heeft polders en duinen, wadden en Noordzee, heide en bos, strand en dorpjes én een vogel- en plantenwereld van internationale faam. De natuur is het kapitaal van Texel. Na een overtocht van nog geen half uur met de boot vanuit Den Helder kunt u met eigen ogen zien waarom Texel ‘Nederland in het klein’ wordt genoemd. In de bossen waant u zich met gemak op de Veluwe, het 25 km lange strand doet niet onder voor dat van de Zeeuwse kust, de heidevelden zouden ook in Drenthe kunnen liggen, de polders wedijveren in schoonheid met de weilanden van Friesland of Noord-Holland. Maar er zijn twee grote verschillen: alles is kleiner en overzichtelijker e de zee is altijd dichtbij.

Let op!
Van 1 mei tot en met 1 oktober is paardrijden op het strand na zonsopgang voor 10.00 uur en na 19.00 uur tot zonsondergang toegestaan op de strandslagen 9 tot en met 17 en 26 tot en met 33. Buiten die periode is het de hele dag (uitsluitend op de genoemde strandslagen) toegestaan.

Uw paard meenemen naar het eiland is geen probleem. De veerdienst vaart in principe ieder uur en de overtocht duurt 20 minuten. Neem contact op met TESO (0222 36 96 91) voor meer informatie over de oversteek met een trailer of vrachtwagen.

Zie ook de kaart De Muy, De Slufter en Eierland (SBB).