Veluwe Trail = UITVERKOCHT

Veluwe Trail-routegids

Met paard te gast op de Veluwe: Veluwe Trail

UITVERKOCHT

Let op!
SHTN is niet meer verantwoordelijk voor het onderhoud van de Veluwe Trail. Andere partijen gaan de dagtochten herinrichten tot knooppuntenroutes. Wanneer dit uitgevoerd wordt, is nog niet bekend.
U kunt onze routegids nog wel gebruiken als een basis voor de te volgen route, maar hier en daar zullen bordjes ontbreken. Neem dus altijd een extra navigatie-systeem, aanvullende kaarten en/of kompas mee.
Zo lang we nog routegidsen en losse dagtochtkaarten voorradig hebben, kunt u ze nog bestellen. We hebben ze ruim gehalveerd in prijs.

Veluwe Trail is de meest bekende lange-afstandsroute voor ruiters en menners in Nederland. Dwars door één van de mooiste natuurgebieden van ons land: de Veluwe, met zijn uitgestrekte bossen en heidevelden, afgewisseld door landbouwgebieden en zandverstuivingen. Hier en daar gaat de route een stukje langs de openbare weg, maar er is vooral gebruik gemaakt van onverharde wegen. De Veluwe Trail bestaat uit een doorgaande route en een negental dagtochten, samen goed voor ruim 500 km. bewegwijzerde route die zowel voor de ruiter als de menner geschikt is.

Deze routegids biedt u een uitgebreide routebeschrijving van de doorgaande route en alle dagtochten. De markering langs de route is zodanig dat de tochten te rijden zijn zonder onderweg gebruik te hoeven maken van de routegids. Als u het echt even niet meer weet kunt u terugvallen op de gids. Dat maakt het rijden wel zo ontspannen.
Verder vindt u alle informatie over overnachtingsmogelijkheden voor mens en paard, adressen van dierenartsen en hoefsmeden en bevat een globale overzichtskaart van de ligging van de routes op de Veluwe.
Ook als u besluit wat te gaan eten of een splitsing van de route tegenkomt, kunt u de routegids of dagtochtkaart raadplegen. Voordat u gaat rijden plant u dus met de gids uw rit. Bij een aantal bedrijven langs de route kunt u arrangementen boeken, uw paarden verzorgen, of van andere diensten gebruik maken. Deze bedrijven staan uitgebreid beschreven in de routegids.

De doorgaande route is ongeveer 160 km. lang, de dagtochten variëren in lengte van 25 tot 35 km. De routes zijn voor ruiters en menners apart en tweezijdig gemarkeerd, u kunt ze dus zowel links als rechtsom rijden. De doorgaande route loopt vanuit Apeldoorn naar: Vaassen – Epe – Vierhouten – Ermelo – Garderen – Elspeet – Kootwijk – Harskamp – Otterlo – Ede – Arnhem – Loenen – Hoenderloo – Assel – Apeldoorn. Onderaan deze pagina staan de overnachtingsadressen aan de Veluwe Trail apart genoemd.

Het is overigens mogelijk uw trailer en/of bagage te laten nabezorgen, neem contact op met ons Informatiecentrum PaardEnPad voor meer informatie.

Dagtochten
De dagtochten dragen de naam van een plaats die in de buurt ligt. De betreffende kaartjes zijn als set in de gids gevoegd, maar ook los te bestellen. De los uitneembare, handzame kaartjes zijn van een formaat dat u makkelijk in uw jaszak mee kunt nemen. Een globale overzichtskaart van de routes staat in de gids op pagina 8; deze kaart is dus niet apart in de gids opgenomen of te bestellen.
Dagtocht Kootwijk is uitverkocht.
Let op: op de Posbank heeft u – ook als menner – een Ruiterpas/ruitervergunning nodig van Natuurmonumenten. Deze is ook bij ons verkrijgbaar.

De schaal van de kaartjes is 1:50.000 op topografische ondergrond. Vindt u deze schaal te klein of heeft u moeite met het lezen van topografische kaarten, dan raden we u aan aanvullende kaarten op grotere schaal aan te schaffen voor het gebied waar u wilt rijden, zoals de kaarten van Staatsbosbeheer, de gemeente Nunspeet of Natuurmonumenten.

De verschillende dagtochten:
– Epe: ongeveer 30 km in de vorm van een 8.
– Ermelo-Garderen: ongeveer 30 km. Routekaartje = uitverkocht
– Ginkelse Heide: ongeveer 25 km uitsluitend toegankelijk voor ruiters in verband met de afsluiting met vaste slagbomen. Routekaartje = uitverkocht
– Hoenderlose Bos: ongeveer 35 km.
– Kootwijk: ruim 25 km route voor menners en ruiters grotendeels gescheiden. Routekaartje = uitverkocht
– Posbank: ongeveer 30 km. Let op: in een deel van dit gebied heeft u – ook als menner – een Ruiterpas/ruitervergunning nodig van Natuurmonumenten. Deze is ook bij ons verkrijgbaar. Routekaartje = uitverkocht
– Renkum: ongeveer 20 km uitsluitend voor ruiters. In de omgeving zijn wel voldoende mogelijkheden om ook aangespannen te rijden.
– Vaassen-Elspeet: ongeveer 30 km met mogelijkheid verkorte route te rijden (en zo de bebouwde kom te vermijden).
– Vierhouten: ongeveer 32 km. Routekaartje = uitverkocht
– Verbindingsroutes: kaartfolder van drie van de langere verbindingsroutes. Kaartfolder = uitverkocht