Groningen

Verblieven met peerd in Wold en Veen route 02: de Smeerlingroute Vlagtwedde – Onstwedde

Smeerlingroute

Prijs: € 2,50

Route 2 van het Sprong over het Veen-project, de Smeerlingroute is  26 km. lang en heeft een korte mogelijkheid van 20 km. De route heeft enkele slagbomen in de route. De route is niet bebord maar met deze gedetailleerde kaart is de route eenvoudig te volgen.

De Smeerlingroute leidt u langs oude akkers en kleurige weiden in een kleinschalig landschap. De route loopt op plekken langs de meanderende Ruiten Aa, waar de natuur uitbundig is. Dit is een van de oudste gebieden van Westerwolde. De oude vormen van de grnden zijn duidelijk zichtbaar. Onstwedde is een oud esdorp, het wordt voor het eerst vermeld in het jaar 875 als Uneswido. De uitgang “wido”in deze naam, die later verbasterd is tot “wedde”, betekent “bos”. Vlagtweddew ordt al genoemd in 1150. Bekoorlijke buurtschappen zijn Wessinghuizen( 1391) Ter Wupping en Smeerling, met haar beschermde dorpsgezicht.

Zie ook:  Sprong over het Veen, overzichtskaart en de andere projectroutes in deze provincie de provincie Drenthe.