Wandel- en fietskaart Nationaal Park Zuid-Kennemerland (PWN)

NP ZuidKennemerland klein

Wandel- en fietskaart Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Schaal 1:20.000

Prijs: € 5,95

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit van Zandvoort tot IJmuiden. Galoppeer langs het strand, draaf door de duinen of kom heerlijk tot rust op de rug van uw paard terwijl u de prachtige natuur stapt. Kriskras door het park liggen ruiterpaden, die zijn gemarkeerd met een bordje met een hoefijzer of ruitertje. Het merendeel van de paden is smal en ligt in het open duin of in bos. Dit betekent actief paardrijden! Bochten, mul zand en duinen horen allemaal bij dit landschap.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland
In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zijn overal sporen van het verleden te vinden, zoals overblijfselen van vroegere nederzettingen, Groot Olmen en het zeedorpenlandschap. Bovendien is hier en daar nog zichtbaar gemaakt, dat het gebied een voormalig waterwingebied is. Uit de Tweede Wereldoorlog zijn bunkers, wegen en tankgrachten bewaard gebleven. Ook ligt er de indrukwekkende Eerebegraafplaats Bloemendaal met graven van honderden verzetsstrijders waaronder Hannie Schaft. In de 17e eeuw pronkten rijke Amsterdamse kooplieden niet alleen met hun grachtenpanden, maar legden ze ook luxueuze buitenverblijven met prachtige tuinen aan in de bosrijke binnenduinen.
Het gebied is gratis toegankelijk voor ruiters. Trailers en vrachtwagens kunt u parkeren op de parkeerplaatsen Bergweg, Koevlak en Parnassia. De overige parkeerplaatsen zijn te klein. U kunt met uw paard het Nationaal Park in vanaf de ingangen Duin en Kruidberg, Bleek en Berg, Koevlak, Parnassia, Kraantje Lek, Zanderij (Middenduin), Duinpieperpad en Blinkertweg.

Zie ook de kaarten Wandel- en fietskaart Noordhollands Duinreservaat (PWN) en Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NM).