Wieringen / Wieringermeer (SBB)

Wieringen / Wieringermeer

Welkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 33, Wieringen/Wieringermeer
Schaal 1:25.000

Prijs: € 7,99

De kaart omvat het gebied Wieringerwerf, Den Oever, Hippolytushoef, Westerland, De Haukes en Amstelmeer.
Op de kaart staat een ruiterroute van plm. 5 km aangegeven in het Dijkgatbos. Deze route is voorzien van een aantal vaste terreinhindernissen. Het Robbenoordbos is niet toegankelijk voor ruiters omdat de bodemgesteldheid van de paden erg slecht is.

Gemaakt door zee en ijs
De Wieringers zijn trots op hun voormalig eiland. Zeg ook nooit dat je in Wieringen bent, nee je bent óp Wieringen. Ook al is Wieringen sinds de inpoldering van de Wieringermeer met het vaste land verbonden, het eilandgevoel valt zonder al teveel moeite op te roepen. Met kop en schouders steekt Wieringen boven de Wieringermeerpolder aan de ene kant en het water van de Waddenzee aan de andere kant uit. Het hoogste punt van het eiland, bij Westerland, is ruim 12 meter hoog. De glooiingen en de heuvels die de Wieringen zo bijzonder maken zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Er ontstond een stuwwal die van Texel via Wieringen en het Friese Gaasterland naar Steenwijk liep. Het gebied kernmerkt zich ook door kilometerslange openbare wegen met ruim voldoende brede bermen in een zee van ruimte. Een gebied voor wie van rust en ruimte houdt en eens iets ‘anders’ wil.