Niet alle esdoorns zijn giftig voor paarden

Giftige esdoornzaden

Op paardenarts.nl staat een uitleg over Atypische myopathie (AM), ook wel weidemyopathie. Deze levensbedreigende spierziekte wordt in verband gebracht met hypoglycine A, een stof die kan worden aangetroffen in esdoornbladeren, -zaden en -zaailingen. Echter niet alle esdoorns bevatten hypoglycine A.

Het meest opvallende kenmerk van de de giftige soort is dat de gevleugelde zaden in een veel kleinere hoek aan elkaar vastzitten dan bij de niet giftige soorten. De giftige zitten in een hoek van ongeveer 90 graden, de niet giftige in een hoek van bijna 180 graden (dus bijna in elkaars verlengde).

Lees hier het artikel, het is zeer uitgebreid met foto’s: Welke esdoorn is giftig voor paarden en hoe herken je de verschillende esdoornsoorten?