Hoe koel je je paard het beste en het snelste?

Moxie Sport warmte afgifte

Dr. Carolien Munsters is gepromoveerd en gespecialiseerd in thermoregulatie en training (op hartslag) en werkt aan de universiteit van Utrecht. Ze begeleidt met haar bedrijf Moxie Sport het hele eventing team, waaronder Tim Lips, en individuele toppers zoals Sanne Voets (paradressuur) en Mireille den Hoed. Eerder begeleidde ze onder meer Jarmilla Lakeman (endurance), Ans van der Velden (samengestelde mensport) en Koosje Mulder (GP dressuur).

Op Caroliens website staan een aantal interessante artikelen over hitte en koelen. Waaronder:

Koelen
“Het is een fabel dat het slecht zou zijn om met koud water of ijswater te koelen. Hoe kouder het water, hoe sneller je het paard laat afkoelen. Er wordt gedacht dat koud water beschadigingen zou geven aan de spieren. Dit is alleen niet waar omdat de kou van het water niet door het vetlaagje onder de huid komt. De kou komt dus helemaal niet direct bij de spieren en zullen hier dus ook geen beschadigingen door oplopen.”
Bron: Hoe kun je je paard het beste helpen afkoelen?

Zweetmes
“Het waterlaagje dat na het koelen met water op het paard blijft staan, zal er dus voor zorgen dat het paard juist meer afkoelt. Dit werkt ook zo wanneer het paard zweet. Het zweten en de verdamping van het zweet zorgt ervoor dat het paard afkoelt. Je zult het paard dus het beste helpen met afkoelen door het waterlaagje niet af te schrapen.”
Bron: Afschrapen van water: wel of niet?

Paarden zijn geen mensen
“Bij hittestress is er sprake van een te hoge lichaamstemperatuur van het paard waardoor de levensvatbaarheid van de lichaamscellen wordt aangetast. Dit zal zorgen voor schade aan het lichaam van het paard. […] Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het paard sneller opwarmt dan een mens en door zijn grote (spier)massa ook minder makkelijk zijn warmte kwijtraakt. Op het gebied van de regulatie van warmte valt het paard dus niet met een mens te vergelijken.”
Bron: Hittestress