Wat te doen als u als (sport)fietser een paard tegenkomt?

SHTN koets bij molenU weet ongetwijfeld wel dat een paard gemakkelijk schrikt en dan op hol kan slaan of een welgemikte trap kan uitdelen. Het is voor iedereen prettiger om dat te voorkomen. Hier een paar wetenswaardigheden en tips:

Niet ieder paard dat u tegenkomt is al een doorgewinterde, makke verkeersdeelnemer. Ook jonge paarden moeten – net als een beginnende fietser – leren hoe het verkeer werkt. Dit leren ze alleen maar door te ervaren, door kilometers te maken. Mogelijk is het paard dat u tegenkomt zo’n jonkie.
En ook al is het paard een beginner, het is wel een verkeersdeelnemer met rechten (en plichten).

Een ontspannen paard loopt met de hals horizontaal en de oren naar voren of zijwaarts gericht. Een zenuwachtig, bang paard loopt meestal met het hoofd ver opgericht en beweegt zich vaak ook nerveus. De oren zijn heel strak naar voren gericht, schieten snel heen en weer van voor naar achter, of liggen plat in de nek.

Een paard springt weg van hetgeen hem schrik aanjaagt. Als er links een eend uit een sloot opvliegt, zal het paard naar rechts springen, als u daar net fietst, kan dat een botsing opleveren. Fiets ook nooit tussen paarden door, het zijn kuddedieren en gaan meestal naar elkaar toe als er iets gebeurt, u wilt daar niet tussen zitten.

Als u elkaar recht van voren nadert, ontstaat er niet gauw een probleem. U heeft elkaar als het goed is op tijd in de gaten en u kunt voldoende afstand nemen om elkaar veilig te passeren. Een ruiter of menner kan u ook makkelijk advies geven over hoe elkaar veilig te passeren.

Groet de ruiter of menner, daarmee geeft u aan de combinatie te hebben gezien en attent te zijn. Fiets verder gewoon rustig door, ga niet aan de kant stilstaan (tenzij het veel te krap wordt of de ruiter of koetsier u vraagt dat wel te doen) en ‘verstop’ u al helemaal niet achter een boom!

Een koetspaard heeft vaak oogkleppen op, dit betekent dat hij alleen maar recht naar voren kan kijken. Als u van achteren of van de zijkant aankomt, ziet hij u dus niet. Hou dan de nu volgende adviezen in uw achterhoofd.

Een paard vertrouwt grotendeels op zijn gehoor. Fietsers bewegen zich stil, zeker als u zich op asfalt bevindt. U maakt u dus het best ‘zichtbaar’ door even te roepen “Hallo, fietser(s) in aantocht” of iets dergelijks. Een menselijke stem is voor een paard goed herkenbaar en wekt niet gauw een schrikreactie op. Zeker als u achterop komt, roep dan even. Dit is beter dan bellen of fluiten. Roep nog een keer als u geen reactie van de ruiter/menner opmerkt.

Hou een beetje in als u ziet dat de ruiter/menner aanstalten maakt opzij te gaan. Zeker met jonge paarden kan dit soms even duren. Heb geduld.

Tot slot: probeer minimaal 2 meter afstand te houden tot de achterbenen van het paard. Een paard kan razendsnel, heel hoog en ver van zich af trappen, ook zijwaarts en zelfs naar voren.