Geschiedenis en huidige vrijwilligers

Wat wil Stichting Hippisch Toerisme Nederland bereiken?

De stichting heeft de volgende doelstellingen:

  1. Het (doen) uitbreiden van routes en voorzieningen voor de (recreatieve) paardengebruiker;
  2. Het geven van informatie over recreatief paardrijden aan particulieren en professionals.

Om deze doelstellingen te bereiken werkt de stichting actief samen met overheden (het rijk, provincies, gemeenten, recreatieschappen, etc.), landeigenaren, recreatieve ondernemers en andere organisaties (de bureaus voor toerisme, natuurorganisaties, etc.).

Paardenoversteek ZeistWat doet Stichting Hippisch Toerisme Nederland ?

De stichting wil de mogelijkheden voor het recreatieve paardrijden en mennen in Nederland verruimen en verbeteren door:
– Het behartigen van de belangen van de recreatieve ruiter / koetsier;
– Het geven van deskundig advies, van vergadertafel tot in het veld;
– Het (doen) aanleggen van routes in opdracht van gemeenten/terrein-eigenaren;
– Het structureel onderhouden van deze routes;
– Aanleg en onderhoud van rustplaatsen en drinkwatervoorzieningen;
– Het (doen) uitgeven van routekaarten, routegidsen en informatiefolders;
– Het beheer van landelijk Informatiecentrum PaardEnPad.

Wat heeft Stichting Hippisch Toerisme Nederland al gedaan?

Sinds de oprichting in 1996 van Stichting Hippisch Toerisme Nederland is er behoorlijk ‘aan de weg getimmerd’. Het ‘eigen’ routenetwerk van de stichting is inmiddels ongeveer 3.000 kilometer lang. Van deze routes zijn kaarten en routegidsen uitgebracht. Onderzoek heeft aangetoond dat de gebruikers tevreden zijn over de geboden voorzieningen. De door de stichting aangelegde rustplaatsen en drinkwatervoorzieningen worden, ├│├│k door andere recreanten, zeer gewaardeerd. Het onderhoud van veel van de routes is inmiddels overgedragen aan andere partijen.

Achterhoekse Paarden4Daagse - Over de Slinge. Foto Joep WillemsenWat is het landelijk Informatiecentrum PaardEnPad?

De Stichting Hippisch Toerisme Nederland is opgericht in januari 1996. Een zevental enthousiaste ruiters en menners met veel ervaring in het ‘buiten rijden’ kwamen op de gedachte de her en der verspreide informatie over routes en uitrijgebieden te bundelen. Vanuit hun achterban, NVVR (Nederlandse Vereniging voor Vrijetijds Ruiters) en NBVAP (Nederlandse Bond van Verenigingen van het Aangespannen Paard), wisten ze dat er overal in het land kennis aanwezig was over routes. Omdat deze kennis zo versnipperd was ontstond het idee deze informatie beter toegankelijk te maken door deze te bundelen in een vraagbaak voor recreatieve ruiters en menners. Wie eens elders in het land wilde rijden, kon informatie opvragen over routes en uitrijgebieden. De oprichting van het routebureau was een feit.
Het routebureau van de stichting heeft in het verloop van de tijd allerhande informatie verzameld over recreatief paardrijden in Nederland en al snel werd het routebureau de paarden-VVV van Nederland genoemd. Dit resulteerde in de opening van het landelijk Informatiecentrum PaardEnPad waar iedereen terecht kan met vragen over recreatief paardrijden in Nederland. Een uitgebreid assortiment routegidsen, routekaarten en brochures is te bestellen via deze website.

Hulshorster Zand. Foto Dorien Nannings

Wat doet het landelijk Informatiecentrum PaardEnPad?

Het Informatiecentrum PaardEnPad verzamelt en verstrekt alle beschikbare informatie over:
Aangelegde men- en ruiterroutes in Nederland;
Onderdakadressen;
– Recreatief paardrijden.
Een uitgebreid assortiment routegidsen, routekaarten en brochures, ook door andere organisaties uitgebracht, is te bestellen via e-mail.

Algemeen schaduw. Foto Dorien NanningsHuidige vrijwilligers

Het bestuur van de stichting bestaat sinds jaar en dag uit vrijwilligers: actieve ruiters en koetsiers die de mogelijkheden voor het recreatief paardrijden in Nederland willen bevorderen onder het motto: Gebruikers voor Gebruikers.

De stichting drijft op vrijwilligers, dit zijn momenteel: Rob Doucet, Marieke Hoffmann en Dorien Nannings.
Veel van de foto’s op deze website zijn gemaakt door Joep Willemsen. Ze mogen gebruikt worden, een naamsvermelding wordt gewaardeerd.

Contactpagina