Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug (SBB)

SBB NP Utrechtse Heuvelrug nieuwWelkom bij Staatsbosbeheer, kaartnr. 25, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Schaal 1:25.000

Prijs: € 7,99

De kaart omvat het gebied Zeist, Driebergen, Doorn, Wijk bij Duurstede, Leersum, Amerongen, Elst, Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Leusderheide en Austerlitz.
Op de kaart staan ruiterpaden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waaronder Zeisterbos, Boswachterij Austerlitz, Kaapse Bossen, Boswachterij Leersum, Leersumse Veld, Boswachterij Amerongse Berg, Remmersteinsche Bosch en het ruiterpad achter Huize Scherpenzeel.

Hoogtepunt in het hart van Nederland
In het hart van ons land ligt de Utrechtse Heuvelrug: letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Met z’n 69 meter boven NAP is de Amerongse Kop hoog verheven boven de rest van ons land. De uitgestrekte bossen, heideterreinen, vennen en oude landgoederen nodigen uit om in alle rust rond te zwerven. Reeën, vossen, dassen eekhoorns en de zeldzame boommarter voelen zich prima thuis.De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit van het Gooi tot Rhenen. Net als in de bergen staan hier de aardlagen scheef of zelfs verticaal, de zuidflank loopt steil af naar het omringende grasland en grenst direct aan het rivierdal van de Nederrijn. De paden slingeren door de bossen en gaan omlaag en weer omhoog.

Landgoed Den Treek-Heenschoten
Op de overgang van de Utrechtse Heuvelrug naar de Gelderse Vallei ligt familielandgoed Den Treek-Henschoten. Den Treek-Henschoten is één van de grootste particuliere landgoederen van Nederland. Dit uitgestrekte en afwisselende gebied met bossen, landbouw en heide beslaat bijna 2200 hectaren, waarvan zo’n 62 kilometer aan ruiterpaden. Op Den Treek-Henschoten zijn de knooppunten op de ruiterpaden voorzien van nummers die terug te vinden zijn op de topografische ruiterroutekaart (downloadbare pdf). Om van deze ruiterpaden gebruik te maken, dient u in het bezit te zijn van een ruiterkaart. Deze ruiterkaart kunt u kopen voor een dag, week, maand, voor zes maanden of voor een kalenderjaar en geeft u gelegenheid om tussen zonsopgang en zonsondergang op de daartoe aangelegde ruiterpaden te rijden op het landgoed. Een ruiterpenning wordt per paard afgegeven, dus ook bijrijders kunnen van deze penning gebruik maken.

Zie ook Knooppuntenroutes paardenpaden Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.